Výživový doplnok s obsahom L-karnozínu, L-karnitínu, vitamínu E, koenzýmu Q10, extrakt z čučoriedok a plodov vinnej révy.
Vitamín E prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom.
Informácia od dodávateľa
Výživový doplnok:
- s obsahom L-karnozínu, L-karnitínu, koenzýmu Q10, extrakt z čučoriedok a plodov vinnej révy
- hlavnú zložku predstavuje karnozín, ktorý je dipeptid 2 aminokyselín: semiesenciálnej AK – L-histidínu (esenciálnej v období intenzívneho rastu, gravidite, stavoch fyzického a psychického vypätia a iných ) a základnej AK – β-alanínu pri pochodoch proteosyntézy v tkanivách
- v ľudskom organizme sa tiež syntetizuje z uvedených 2 aminokyselín prostredníctvom enzýmu karnozín-syntetázy, hlavne v mozgu a svaloch, vrátane myokardu, prijímaný je aj exogénne v strave. Vstrebáva sa iba v horných častiach tenkého čreva (jejunum) a krvou je potom distribuovaný do takmer všetkých orgánov
- Koenzým Q10 predstavuje jednu zo základných látok nového moderného smeru – mitochondriálnej medicíny. Tento je dôležitou zložkou respiračného reťazca mitochondrií, má kľúčový význam pri tvorbe ATP v mitochondriách, kde sa podieľa a rozhoduje o priebehu energetického metabolizmu buniek. Je známe, že ľudský organizmus je vybavený schopnosťou jeho biosyntézy, plne funkčnej však iba do 40 rokov veku. V ďalších obdobiach života sa jeho biosyntéza postupne znižuje a tak v seniorskom veku je táto nízka a pri jeho nedostatočnom obsahu v potrave hrozí iniciovanie niektorej alebo viacerých mitochondriálnych chorôb.
- L-karnitín je biologicky dôležitý, obsahuje ho aj materské mlieko, preto sú aj výrobky umelej mliečnej výživy dojčiat obohacované karnitínom spolu s taurínom. L-karnitín je bohato zastúpený v metabolicky aktívnych orgánoch, najmä svalstve, kde sa významne podieľa na metabolických pochodoch, mitochondriálnej β-oxidácii mastných kyselín s dlhým reťazcom prostredníctvom aktivity enzýmu karnitínpalmitoyl-transferázy 1, ako aj pri tvorbe ATP v mitochondriách srdcového svalu.
- V rámci komplexnosti výrobku je tento doplnený ešte o obsah extraktu z drobného ovocia – čučoriedok a extraktu z plodov vinnej révy, ktoré sú známe bohatým obsahom benefitných flavonoidov a najmä vinná réva polyfenolovou látkou – resveratrolom.